Treska obecná - recenze

Ve dnech 21. – 23. Března na výstavě Moskevské metro Expo 2018 předvede největší ruský rybářský holding Norebo novou kvalitu ruských severních ryb. Pod značku Borealis již vstoupila do kapitálových a federálních maloobchodních řetězců. Elena Chekalova - o tom, jak treska, jeden z druhů mořských ryb, krmila celou Evropu a Rusové se ji naučili zmrazit lépe než kdokoli jiný.

Milujete tresku tak, jak ji miluji já? Ano, já vím: Rusové to dosud nenašli na seznamech rybích pochoutek. Pokud si někdo nebude pamatovat ruské mořské foie gras - tresčí játra. Všechno ostatní, dokonce i ty nejlepší části - bedra, vyříznutá ze zadní části filé - mnozí považují spíše za každodenní než luxusní výrobky. Ale pokud jdete do nějaké dobré restaurace v Itálii nebo ve Španělsku, pak jsou tresky mezi těmi drahými. A to vše proto, že až donedávna bylo pro nás těžké najít tuto kvalitní rybu: častěji jsme narazili na mrázem pokousané, suché a zároveň bez chuti vodnaté. Polévku s takovými rybami rozhodně nelze zdobit, obvykle se smaží ve strouhance a spolkne se jako zdravá bílkovina. Ale věřte mi, treska může být fantastická! A aby se vám dobře vařilo, musíte pochopit jeho interní kód..

Treska sama o sobě je součástí světového kulturního kódu. A nejen proto, že v angličtině je treska. Po celá staletí díky této bílé rybě doslova přežilo mnoho národů. Jak řekla Elena Molokhovets „naše kulinářské všechno“, treska je jediným produktem po chlebu, bez kterého nelze žít. I já jsem to od dětství považoval za nenáročné jídlo. Poprvé mě tato ryba zasáhla ve španělském San Sebastianu. Tam, v barech a restauracích pintxos (drahé, střední a velmi levné), znovu a znovu, ochutnávající tresku, jsem byl ohromen, že se to děje takhle.

Pro Rusy je magická ryba štika, pro Basky treska. Řekli mi místní legendu o tom, jak rybář vytáhl z moře obrovskou tresku a ona najednou mluvila baskicky. Je to pochopitelné, protože ve středověku se zde bohatství vyrábělo na tresce. V půstních dnech katolická církev zakazovala jíst maso, s výjimkou takzvaných studených jídel, která obsahovala ryby pocházející z vody. „Půstní dny“ (včetně všech pátek, z nichž jeden je považován za ukřižovaného Krista) byl téměř půl roku. Proto rozumíte Baskům, kteří zbožňovali své zlaté rybky a obchodovali s nimi po celé Evropě..

Po dlouhou dobu zůstávala další věc nejasná: odkud berou Baskové svoji tresku? Koneckonců, ve vodách zde nikdy nebyla nalezena. Baskové vyprávěli příběhy, že měli tajnou magickou zemi hojnosti Euskadi, jejíž vody se hemžily rybami. Jak se ukázalo později, šli opravdu za treskou na dlouhou cestu k břehům Severní Ameriky a dlouho před Kolumbem, ale pečlivě to tajili: obchodní tajemství bylo pro ně mnohem důležitější než velké geografické objevy. Když v roce 1497 přistál John Cabot na ostrově Newfoundland a prohlásil tyto země za anglické vlastnictví, lidé z jeho týmu si všimli baskických lodí poblíž mělčiny s nevyčerpatelnou zásobou ryb. Později byla přezdívána „Velká banka Newfoundland“.

Baskové nebyli první, kdo se naučil konzervovat tresku. O několik století dříve Vikingové cestovali z Norska na Island, do Grónska a do stejné budoucí Kanady. Při dlouhých túrách tresku sušili zavěšením na mrazivý vzduch, dokud neztratila čtyři pětiny váhy a nestala se téměř tvrdou jako dřevo. Vikingové žvýkali tohoto „švába“ jako suchary. Starověký svět také znal hovězí maso z konzervy. Ale byli to Baskové, kteří měli vynikající sůl z mořských hejn sušených na horkém slunci, kteří se naučili vyrábět bakalao, tj. Solené sušené tresky - a té nejvyšší kvality.

Faktem je, že solený tuk ztrácí svou chuť poměrně rychle a v tresce není téměř žádný, pouze 0,3%. Existuje však více než 18% bílkovin. A když je treska vysušena, koncentrace bílkovin dosáhne téměř 80%. Ukázalo se, že bacalao, správně obnovené namočením, dokonce překonává chuť čerstvých tresek..

Takto Katalánci vysvětlují původ slova. Cod byla královnou ryb a byla na sebe tak pyšná, chlubila se natolik, že ji Bůh stáhl zpět, říkají, Va callar! ("Být zticha!")

Snad poprvé v historii byl produkt imperiální chuti tak levný, že byl dostupný i pro chudé. Zaprvé, protože je tu hodně tresky. Jak řekl Alexander Dumas: „Plodnost tresky se rovná jeho obžerství: pokud nic nezabrání vylíhnutí potěru z vajec, nebude to trvat déle než tři roky, aby bylo možné Atlantický oceán překročit pěšky na zádech ryb.“ Kromě toho je snadné chytit tresku: je tak všežravý a chamtivý, že je připraven spolknout jakoukoli návnadu, rád také plave v mělké vodě, blízko břehu. Zadruhé z tresky není téměř žádný odpad. K jídlu se hodí všechno: hlavy, kaviár, kůže (v moderní modernistické kuchyni se z ní vyrábí báječný popcorn), kosti, dršťky a dokonce i plavecký měchýř. V Nové Anglii se tresce říkalo posvátné a podle místní verze to byla ona, která byla rybou, kterou Kristus nakrmil hladové davy..

Vznik bacalao ve středověku byl srovnatelný pouze s objevem rychlého zmrazení ve 20. století. A ve XXI století, doslova před našimi očima, proběhla nová technologická revoluce - kvalita zmrazování ryb prudce vzrostla.

Gurmánskou tresku jsem poprvé vyzkoušel v roce 2016 v murmanské vesnici Minkino na břehu zálivu Kola. Jako součást skupiny novinářů jsem byl pozván sem na otevření rybí továrny holdingu Norebo, která nyní prodává své výrobky pod značkou Borealis (v latině slovo znamená „severní, studený“). To, co jsem tam viděl, mě uvrhlo do úplného úžasu. Ultramoderní vybavení, japonská sterilní čistota, plná automatizace. Představte si: ryby jsou vykládány do továrny přímo ze svých vlastních lodí (hospodářství má celou flotilu, více než 40 moderních lodí) a počítač potom zohlední každou mrtvolu. U východu pak podle čárového kódu zjistíte, kolik ryby bylo, kdo, kdy a kde je chytil, kdo je rozřezal a jak.

Nejvíc mě ale zarazilo toto: z dopravníkového pásu odcházely úplně čerstvé porce filé, hřbet tresky a tresky jednoskvrnné, steaky sumců a halibutů a mrtvá těla chobotnice. A pouze dotykem zjistíte, že to všechno je hluboce zmrazené a dokonce zabalené. Vakuová fólie jednoduše obalí výrobek a prokáže jeho kvalitu, barvu a strukturu.

Islandská technologie Super Chilling zachovává přirozenou chuť divokých ryb a všechny její výhody. K tomu je bezprostředně po extrakci ryba umístěna do speciálního ledu z mořské vody. V továrně jsou suroviny pečlivě přepravovány výrobními linkami za použití chlazené čerstvé vody s mořskou solí. Poté jde do Superchladiče - zařízení, kde je produkt ochlazen na –0,9 ° С. Při této teplotě se všechny biochemické procesy v tkáních ryb výrazně zpomalují, přičemž si zachovávají svou strukturu a šťavnatost. Díky technologii jednoduchého zmrazování se ryby rozmrazují výhradně a bezprostředně před vařením!

Obal na kůži je také naprosto inovativní. Kousky ryb se zdají být v nejtvrdší a průhledné skořápce - jen prostor, film vůbec není vidět! Skutečně kosmická kvalita této ryby: divoká treska nebo dokonce mírně sušší treska se ukázalo být chutnější a mnohem zdravější než losos chovaný pro farmy..

Ale kromě luxusních rybích steaků pod značkou Borealis najdete další pochoutku, o které stěží víme. Mám na mysli hlavy tresky, z nichž jsou vyříznuty malé, ale nejchutnější kousky - jazyky a tváře. Toto je název nejkřehčího masa poblíž žábry a spodní části rybí čelisti, něco jako dvojitá brada. V těchto kouscích nejsou žádné kosti, ale je tam hodně želatiny, takže jsou mastnější a něžnější než samotná ryba. Jsou-li správně uvařeny, jsou chutnější než lastury..

Kdysi dávno byly ke královskému stolu dodávány tisíce rybích hlav. Konec konců sledě a treska z tváří a jazyků byly oblíbeným pokrmem císařovny Elizabeth Petrovna. Zvláště ocení náš nejslavnější labužník na světě - hrabě Stroganov. V ruské kuchyni se však tyto lahůdky nezakořenily. Pro rybářské společnosti bylo levnější zbavit se hlavic tresky, než je ručně krájet na jemné plátky. Rybí jazyky a tváře získaly skutečnou slávu v kanadské Skandinávii, ale především v Baskicku. Slyšeli jste o jejich kulinářském bestselleru - kokochas? To je to, co je - jazyky a tváře štikozubce a tresky.

Správně zmrazená divoká treska je sama o sobě tak chutná, že je lepší ji vařit jednoduše: nevařte ani ji nesmažte, ale například pouze 15 minut na ztmavnutí v olivovém oleji při nízké teplotě (asi 60 ° C). To se nejlépe provádí v multivarku. Stačí, když plátky filé z tresky posypete směsí soli a cukru (na 2 lžičky soli - 1 neúplný lžičku cukru) a necháte 10 minut působit, aby rybí dužina mírně ztvrdla, a poté ji dejte do mísy na vaření s trochou smažené cibule, česnek a lehce nasekané chilli. Pro chuť můžete také přidat tymián a několik plátků citronu. Pokryjte ryby olivovým olejem, nastavte teplotu - a za čtvrt hodiny si budete pochutnávat na těch něžnějších a nejšťavnatějších, jako by čerstvě ulovené mořské ryby.

Vyžaduje to hodně oleje? No, asi půl litru. A kdo vás požádá, abyste to později vylil? Na oleji „česnekovo-rybí“ můžete smažit brambory, připravit novou porci tresky nebo tresky jednoskvrnné. Při nízkých teplotách se olej nehoří, ale je obohacen pouze o rybí olej. Tato technika se nazývá konfitovat.

Podobně lze rybí tváře a jazyky vařit při nízké teplotě v olivovém oleji. Nemáte multivark? Vařte v hluboké pánvi na velmi malém ohni.

A v Murmansku se jazyky tresky často smaží v lehkém těstíčku. Také chutné. A ucho z nich je jen potěšením, jen vařte na nejmenším ohni, aby se polévka nevarila.

Stručně řečeno, nyní máme vlastní, nejchladnější rybu - z Murmansku!

Správná ryba! Sdílíme, nejsme chamtiví;)

Možnosti motivu
  • Přihlásit se k tomuto vláknu...
  • Hledat podle tématu

    Bacalhau no forno

    Nakonec jsem se naučil vařit tresku! A to vše proto, že jsem se naučil to rád jíst! Zní to divně, ale takto mohu vyjádřit své emoce.
    Včera jsem potřetí v životě uvařil tuto portugalskou rybu. Je to portugalština, protože ji chytí mnoho lidí, ale pouze Portugalci ji podrobují solení. To se děje následovně:
    Treska se zachytí, přední část se odřízne, vnitřnosti se vytáhnou, zbytek těla se namočí do soli a vysuší se rozložený. V obchodech to vypadá jako trojúhelníkový kus lepenky a vychází z něj takové miasma, že je čas se oběsit.
    Poté je před použitím celý proces proveden obráceně. Je namočeno v „několika vodách“, jak říkají Portugalci, a poté se vaří nespočetnými způsoby. Mimochodem, jedí se také jazyk tresky a tváře..
    Zeptal jsem se svého manžela, zda by bylo možné připravit stejná jídla z čerstvé nebo mražené tresky. Co tady začalo! Jak se dotkli národní hrdosti! Křičel, že je to tradice, že to udělal Vasco da Gama na svých karavanech. Co můžeš dělat? Bohužel to nemohu zkontrolovat, prodává se zde pouze solená treska. A v supermarketech to prostě udělejte, zmrazené, již namočené a připravené k vaření. Takže si ho kupuji, abych se nepořádal. Mimochodem, metodu namáčení suché tresky jsem již popsal v Kulinářských tradicích.
    A pak mi moje tchyně nedávno dala tenkou (čtěte levnou) kuchařku, jak vařit tresku. Manžel byl z takového daru strašně šťastný. Označil „odvážnými křížky“ všechny recepty, které by chtěl, abych přivedl k životu. Co na to můžete říct? Kříže byly na všech receptech kromě „tresky se smetanou“. Říká, že je velmi tlustý a tlustý! Nyní se věnuje dietě a hubnutí. Je třeba poznamenat, že téměř všichni Portugalci mají bolestivé místo. Každý mluví o tom, jak zhubnout, ale jen málokdo najde sílu vzdát se svých oblíbených jídel..
    Nějak jsem tedy navštívil ruskou přítelkyni a zůstal na večeři. Vařila, i když i slova „vařená“ se tu těžko používají, protože se tu nedalo dělat vůbec nic.
    Do té chvíle jsem žil v Portugalsku osm a půl roku a nemohl jsem se naučit milovat tresku. Myslím, že se jedná spíše o psychologické odmítnutí než o chuťové. Když si představuji tento zápach v obchodech prodávajících sušenou tresku, otočí se žaludek. Ale když jsem u kamaráda ochutnal pečenou tresku s pečenými bramborami, měl jsem pocit, dosud neznámý. Rozhodl jsem se zkusit udělat stejné jídlo doma. Varoval jsem předem svého manžela, že se chystám zvládnout „Bakalyau“, a on se rozhodl, že pro každý případ musí ještě jít do supermarketu a koupit pár steaků. I když zcela zbytečně. Treska vyšla prostě skvěle! Od té doby jsem vymyslel pár triků, a tak včera na večeři můj manžel řekl, že nikdy v životě nejedl tak úžasně vařenou tresku v troubě. O..
    A v zásadě tam není nic komplikovaného. Zde je recept pro vás:
    Olivový olej se nalije na dno skleněné pánve, jen aby pokryla celý povrch. Hrubě nasekané cibule jsou rozloženy (vyrobíme cibulovou matraci), pažitka bez kůže, jedna lavrushka. Solené jemnou solí. Nahoře jsou rozmrazené kousky tresky, malé brambory se slupkou (velikost by neměla překročit velikost slepičího vejce). Vše zalijte olivovým olejem a posypte mletým kořením různých barev. Ve svém kuchyňském arzenálu mám vždy „voňavou“ tašku s pěti druhy koření - 4 druhy hrášku (bílý, červený, černý a zelený) a lístky koriandru. Nalil jsem zhmenku na stůl a rozdrtil ji nahoře dřevěnou špachtlí. Dále je každý brambor solený a odeslán do sušárny předehřáté na 220 ° C a vařený po dobu 40 minut při 180-190 ° C. Tajemství spočívá v tom, že na začátku pečení se z brambor vytvoří hnědá slupka. Toho dosáhneme pečením po dobu 10 minut při teplotě 220 ° C, poté to snížíme na 180 ° C a posledních 10 minut brambory otočíme a vodu zalijeme výslednou „omáčkou“, opět ji zvětšíme na 200, aby se na zadní straně brambor vytvořila hnědá kůra.

    Existuje podobný recept „Bacalhau com batata a murro“, pouze brambory (v šupce) pro toto jídlo musí být nejprve „v prdeli“. Jednou jsem se zeptal svého manžela, kdo by to udělal? No, co si myslíš, macho Latino mi tak důstojně odpověděl „hlava rodiny“, a pak dodal, že moje pěst nebude schopná „šukat“ ani do těch nejmenších mladých brambor. Musíte dát brambor na prkénko a praštit do něj pěstí, aby „prasklo“. Co si o tom myslíš? Job, upřímně řečeno, není pro fifochek. Manžel řekl, že v prdeli brambory jsou pečené lépe a absorbuje všechny šťávy a vůně.
    Do tohoto jídla se dále přidávají červené a zelené papriky, které dodávají velmi příjemnou a specifickou chuť. Opláchnou se, nahrubo nakrájejí na proužky a vyloží se, nejprve pár proužků na dně pod „cibulovou matrací“ a poté nahoře mezi ryby a brambory. Velmi chutné a vůně, především chvála.
    Pokud se někdo rozhodne dělat tresku mimo Portugalsko, dejte mi prosím vědět, jak se to stalo. Je velmi zajímavé zjistit, zda lze požadovaný účinek dosáhnout u neošetřené tresky. Nebo se možná „portugalská“ treska prodává i mimo Portugalsko? Budu se těšit na komentáře k tomuto.
    Vezmeme-li v úvahu zájem o „Bakalyau“, chystám se napsat samostatný článek o tomto starodávném portugalském jídle, pojmenovaném podle stejnojmenné ryby (tresky)..

    Zpětná vazba na nákup Ryba (Filet z tresky E * U * R * O * F * I * S * H, rybí koláče, knedlíky, krevety, chobotnice, steaky atd.) - Strana 2

    • Uživatel
    • Skupina: Uživatelé
    • Registrace: 9. ledna 18
    • Příspěvky: 46
    • Díky: 33
    • Reputace: 16
    • Uživatel
    • Skupina: Uživatelé
    • Registrace: 9. ledna 18
    • Příspěvky: 46
    • Díky: 33
    • Reputace: 16
    • Žít zde
    • Skupina: organizátor JV
    • Datum registrace: 03. září 13
    • Příspěvky: 1177
    • Díky: 129
    • Reputace: 196

    nusya1 (09 července 2018 - 22:21) napsal:

    • Nahoře nahoře tam nahoře ^
    • Citát
    • Odpověď
    • Žít zde
    • Skupina: organizátor JV
    • Datum registrace: 03. září 13
    • Příspěvky: 1177
    • Díky: 129
    • Reputace: 196

    nusya1 (11. července 2018 - 08:23) napsal:

    • Nahoře nahoře tam nahoře ^
    • Citát
    • Odpověď
    • Uživatel
    • Skupina: Uživatelé
    • Datum registrace: 29. září 08
    • Příspěvky: 31
    • Díky: 30
    • Reputace: 11
    • Nahoře nahoře tam nahoře ^
    • Citát
    • Odpověď
    • Milujte tento web!
    • Skupina: Uživatelé
    • Datum registrace: 29 May 16
    • Příspěvky: 2069
    • Díky: 945
    • Reputace: 539

    Přiložené obrázky

    • Nahoře nahoře tam nahoře ^
    • Citát
    • Odpověď
    • Žít zde
    • Skupina: organizátor JV
    • Datum registrace: 03. září 13
    • Příspěvky: 1177
    • Díky: 129
    • Reputace: 196

    atr.mtr (27. srpna 2018 - 17:22) napsal:

    • Nahoře nahoře tam nahoře ^
    • Citát
    • Odpověď
    • Uživatel
    • Skupina: Uživatelé
    • Datum registrace: 29. září 08
    • Příspěvky: 31
    • Díky: 30
    • Reputace: 11

    Přišel jsem říct dalšímu poděkování Victorii za lahodného halibuta a huňáčka severního! Halibut, jako vždy, je skvělý. Připojuji se také k předchozí recenzi o huňáčku - je to prostě vynikající čerstvé, voní to po moři, samice jsou všechny s kaviárem a mužská polovina je středně velká a tlustá) Vařili polévky, pečeli a hlavně - solili. Z obchodu jsem téměř nikdy solil ryby, protože se bojím otravy, ale my jsme solili tohoto huňáčka každý druhý den - prostě vynikající. Právě jsme dojedli všechno a bereme více)

    Halibut PŘED a PO

    MOIVA (rychlý velvyslanec)

    • Nahoře nahoře tam nahoře ^
    • Citát
    • Odpověď
    • Žít zde
    • Skupina: organizátor JV
    • Datum registrace: 03. září 13
    • Příspěvky: 1177
    • Díky: 129
    • Reputace: 196

    Neosinn (4. září 2018 - 20:43) napsal:

    Přišel jsem říct dalšímu poděkování Victorii za lahodného halibuta a huňáčka severního! Halibut, jako vždy, je skvělý. Připojuji se také k předchozí recenzi o huňáčku - je to prostě vynikající čerstvé, voní to po moři, samice jsou všechny s kaviárem a mužská polovina je středně velká a tlustá) Vařili polévky, pečeli a hlavně - solili. Z obchodu jsem téměř nikdy solil ryby, protože se bojím otravy, ale my jsme solili tohoto huňáčka každý druhý den - prostě vynikající. Právě jsme dojedli všechno a bereme více)

    Halibut PŘED 010.jpg a PO 011.jpg

    MOIVA (rychlý velvyslanec) 003.jpg

    • Nahoře nahoře tam nahoře ^
    • Citát
    • Odpověď
    • Žít zde
    • Skupina: organizátor JV
    • Registrace: 20. prosince 10
    • Příspěvky: 1 109
    • Díky: 77
    • Reputace: 71

    Neosinn (4. září 2018 - 20:43) napsal:

    Přišel jsem říct dalšímu poděkování Victorii za lahodného halibuta a huňáčka severního! Halibut, jako vždy, je skvělý. Připojuji se také k předchozí recenzi o huňáčku - je to prostě vynikající čerstvé, voní to po moři, samice jsou všechny s kaviárem a mužská polovina je středně velká a tlustá) Vařili polévky, pečeli a hlavně - solili. Z obchodu jsem téměř nikdy solil ryby, protože se bojím otravy, ale my jsme solili tohoto huňáčka každý druhý den - prostě vynikající. Právě jsme dojedli všechno a bereme více)

    Halibut PŘED 010.jpg a PO 011.jpg

    MOIVA (rychlý velvyslanec) 003.jpg

    • Nahoře nahoře tam nahoře ^
    • Citát
    • Odpověď
    • VIP uživatel
    • Skupina: organizátor JV
    • Datum registrace: 19. ledna 09
    • Příspěvky: 365
    • Díky: 27
    • Reputace: 95
    • Nahoře nahoře tam nahoře ^
    • Citát
    • Odpověď
    • Žít zde
    • Skupina: organizátor JV
    • Datum registrace: 03. září 13
    • Příspěvky: 1177
    • Díky: 129
    • Reputace: 196

    Gift (25. září 2018 - 18:09) napsal:

    • Nahoře nahoře tam nahoře ^
    • Citát
    • Odpověď
    • Uživatel
    • Skupina: Uživatelé
    • Datum registrace: 29. září 08
    • Příspěvky: 31
    • Díky: 30
    • Reputace: 11

    Woody (7. září 2018 - 10:34) napsal:

    • Nahoře nahoře tam nahoře ^
    • Citát
    • Odpověď
    • Žít zde
    • Skupina: organizátor JV
    • Datum registrace: 03. září 13
    • Příspěvky: 1177
    • Díky: 129
    • Reputace: 196

    Neosinn (14. října 2018 - 23:19) napsal:

    • Nahoře nahoře tam nahoře ^
    • Citát
    • Odpověď
    • Uživatel
    • Skupina: Uživatelé
    • Registrace: 9. ledna 18
    • Příspěvky: 46
    • Díky: 33
    • Reputace: 16
    • Nahoře nahoře tam nahoře ^
    • Citát
    • Odpověď
    • Žít zde
    • Skupina: organizátor JV
    • Datum registrace: 03. září 13
    • Příspěvky: 1177
    • Díky: 129
    • Reputace: 196

    nusya1 (08. listopadu 2018 - 15:47) napsal:

    • Nahoře nahoře tam nahoře ^
    • Citát
    • Odpověď
    • Milujte tento web!
    • Skupina: Uživatelé
    • Registrace: 1. října 11
    • Příspěvky: 4684
    • Díky: 1195
    • Reputace: 913

    Můj nákup chvástání.
    Koupil jsem chobotnici a okouna, kvalitu a služby za 5+!
    Nebudu se rozšiřovat o chobotnici, jsou prostě velmi chutné!
    Blok byl snadno rozdělen na části, prakticky neměli čas na rozmrazení.

    Okoun je moje slabost, celá rodina má tuto rybu velmi ráda a je to jedna z mála ryb, která je podle mého názoru lahodná ve vařené formě (ahoj dietě). V okounech je jen málo kostí, hlavně na břiše, dobře a na páteři je maso šťavnaté a sladké.


    Rychle se čistí díky velkým šupinám, ale zákeřnost této ryby je v jejích ostnatých ploutvích, takže jsem okamžitě odřízl všechna trny.
    Okoun se vaří velmi rychle, asi 15 minut. Je škoda nalít vývar, kromě toho je velmi chutný, přidám k němu zeleninu, která je v domě, a dostanete plnou večeři!

    Při nákupu dívek je okoun divoký, chycený a zmrzlý na lodi, což je nejen velmi chutné, ale také zdravé!

    • Nahoře nahoře tam nahoře ^
    • Citát
    • Odpověď
    • Žít zde
    • Skupina: organizátor JV
    • Datum registrace: 03. září 13
    • Příspěvky: 1177
    • Díky: 129
    • Reputace: 196

    _Galina_ (2. prosince 2018 - 13:57) napsal:

    Můj nákup chvástání.
    Koupil jsem chobotnici a okouna, kvalitu a služby za 5+!
    Nebudu se rozšiřovat o chobotnici, jsou prostě velmi chutné!
    Blok byl snadno rozdělen na části, prakticky neměli čas na rozmrazení.

    Okoun je moje slabost, celá rodina má tuto rybu velmi ráda a je to jedna z mála ryb, která je podle mého názoru lahodná ve vařené formě (ahoj dietě). V okounech je jen málo kostí, hlavně na břiše, dobře a na páteři je maso šťavnaté a sladké.


    Rychle se čistí díky velkým šupinám, ale zákeřnost této ryby je v jejích ostnatých ploutvích, takže jsem okamžitě odřízl všechna trny.
    Okoun se vaří velmi rychle, asi 15 minut. Je škoda nalít vývar, kromě toho je velmi chutný, přidám k němu zeleninu, která je v domě, a dostanete plnou večeři!

    Při nákupu dívek je okoun divoký, chycený a zmrzlý na lodi, což je nejen velmi chutné, ale také zdravé!

    • Nahoře nahoře tam nahoře ^
    • Citát
    • Odpověď
    • Žít zde
    • Skupina: Uživatelé
    • Datum registrace: 17. září 14
    • Příspěvky: 1 144
    • Díky: 295
    • Reputace: 250

    Přiložené obrázky

    • Nahoře nahoře tam nahoře ^
    • Citát
    • Odpověď
    • Žít zde
    • Skupina: organizátor JV
    • Datum registrace: 03. září 13
    • Příspěvky: 1177
    • Díky: 129
    • Reputace: 196

    Maruseyka (4. prosince 2018 - 20:37) napsal:

    Příspěvek byl upraven FishEko: 05. prosince 2018 - 14:12

    Existuje filet z tresky.. Potřebujete pomoc!

    ✔ Treska v těstíčku
    jatečně upravená těla tresky (možné je filé) - 1 ks.
    vejce - 1 ks
    majoránka, černý pepř, sůl - podle chuti
    mouka - 200 g.
    slunečnicový olej - 5-6 lžíce.

    Rybu omyjte ve studené vodě, vydrhněte vnitřky a odstraňte hlavu, ocas a ploutve. Korpus rozdělte na rovnoměrné kousky.
    Vejce rozšleháme se solí, pepřem a majoránkou v samostatné misce. Nalijte mouku na suchý široký talíř.
    Zahřejte slunečnicový olej v misce multivarků zapnutím zařízení v režimu „Fry“. Kousky ryby potřete solí a kořením. Poté každý steak ponořte do vaječné hmoty a poté převalte do mouky a vložte do rozpáleného oleje. Pokud chcete udělat silnější vrstvu těsta, můžete rybu dvakrát namočit do vejce a do mouky.
    Smažte tresku v pomalém hrnci po dobu 15 minut z každé strany. Rybí filé se vaří dostatečně rychle, takže pokud budete ryby delší dobu smažit, může to vypadat trochu suché.
    Recept z internetu.

    Delicious Cod - Crack. Rybí náš způsob

    Vzal jsem si tresku s rýží, což se ukázalo jako lahodné a bez kostí. A také dobře kořeněné. Dívka sloužila laskavě.

    2–6 z 10 recenzí

    Je možné, že to bylo vynikající, chválili to přátelé. Ale místo je tak malé, stoly jsou u uličky, že jsem si nechtěl sednout.

    Vyzkoušeli jsme několik položek z nabídky, vše je velmi hodné. Zvláště si pamatuji bramboráky s lososem sockeye: Nikdy jsem je neviděl, jako by byly vyrobeny z bramborových vláken. Všichni byli šťastní, děkuji!

    Dnes jsem byl na centrálním trhu, věřte mi poprvé! Ano, ano, stále si pamatuji ten centrální trh, který byl vedle Nikulinova cirkusu, ale všechno se změnilo. To je docela trh v našem obvyklém smyslu, je to spíš potravní šňůra. A já a můj přítel jsme se tam dostali na mistrovskou třídu o vaření tresky a ruského salátu s lososem. Všechno se to stalo docela náhodou, četl jsem o události na Facebooku, souhlasil s Anyou, objednal si letenky a odjel! Nelitovali jsme toho, dostali jsme spoustu potěšení a docela různorodého: morálního, estetického, fyzického) Samotná organizace toho, co se děje, je velmi příjemná, sedadla byla vybrána pohodlněji ze série „vejděte, vejděte, fouká to tady“, židle byly položeny a stůl byl přesunut. Pozor na nás děvčata je vždy milé.
    Přímí účastníci programu byli velmi milí:
    šéfkuchař řetězce restaurací "TreskT" - Alexey Telyukov a jeho partner jsou velmi milá dívka, pokud se nemýlím, majitel restaurace a obecně prodává naše domácí ryby a ví o tom hodně). Kluci pořádali akci snadno a vesele, vyměňovali si vtipy a příběhy o rybách. Všechno bylo velmi zajímavé) A chutné!
    První jídlo je hádání (takové slovo jsem nikdy předtím neslyšel, můžete na mě hodit pantofle, ale jsem tak temný). Celý název tohoto gastronomického potěšení -
    Cod sugudai ve zakysané smetaně s pšeničným chlebem (upraveno pro moskevské publikum). Moskevské publikum bylo potěšeno. Každý se samozřejmě obával, nebo téměř každý, jak budeme jíst ČERSTVÉ Tresky v tom smyslu, že to není tepelně zpracováno. Ate dobře, protože to bylo velmi chutné, neobvyklé a snadné. Proč to bylo pro mě neobvyklé? A kromě toho nebylo jasné, co jíte. Při velmi pomalém žvýkání mi to někde v hlavě nebo na jazyku připadalo jako treska. Ale myslím, že kdybych nevěděl, že ta treska, nikdy bych to neuhádl. Marináda odvedla svoji práci. Opečený bílý chléb bez kvasnic byl podáván se sugudai. Toto je již hotelová píseň. Chutné a jednoduché.
    Zapomněl jsem na víno. Ale bylo to, nádherné suché bílé víno. Na fotografii je to dokonale vidět.
    Poté následoval Olivier s lososem. Alexey obecně vyjádřil svůj názor na Oliviera a řekl, proč přišel s Olivierem s lososem. Není divu, že to vynalezl) Salát se ukázal být něžný a lehký, přestože byl dochucen zakysanou smetanou s 30% tuku. Vůbec necítit. Podle mého názoru je tento salát velmi vhodný pro dívčí setkání. Prostě neřeknete svým přátelům, že existuje tato 30% zakysaná smetana a každý si je hluboce jistý, že „holky, všichni držíme dietu!“) Ano, a všichni!)))))))))))) Ach jak krásní měli všichni, ryby a avokádo na salát a krásná a chutná rajčata. V receptu stálo „lahodná rajčata“. Lidé nebyli na rozpacích a ptali se, co se rozumí pod pojmem „lahodná rajčata“. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. „Nekupuj rajčata za méně než 300 rublů na kg. Mám tady růžové uzbecké.“ Morálka této bajky byla následující: nenechte se zavěsit na výrobky, všechny musí být vysoce kvalitní, ale podle vaší peněženky.
    Stručně řečeno, všechno se mi líbilo, příteli taky, znovu se zúčastníme mistrovských kurzů)

    Levná a dobrá ve všech ohledech ryby

    Stalo se to tak, že každý z mých recenzí o rybách začínám příběhem o tom, jak se všechny ryby navzájem liší a proč si musíte vybrat divoké ryby žijící v přírodních nádržích, a ne tu, kterou chovali lidé na rybích farmách.

    Tomuto tématu jsem se podrobně věnoval ZDE.

    Stručně řečeno, řeknu jen to, že ryby vypěstované uměle jsou plněny růstovými hormony, antibiotiky, krmeny mimozemskými potravinami a dokonce barvivy (aby maso získalo požadovaný odstín).

    Ryby ulovené v mořích a oceánech jsou kupodivu levnější než ryby, které byly vyprodukovány na farmách. Výběr přírodních ryb vás proto může hodně zachránit..

    Chované ryby:

    - dorado, tilapie, chodidlo, kapr, mořský vlk, pangasius, losos, losos, jeseter

    Přírodní ryby (chované bez lidského zásahu):

    - platýs, sumec, růžový losos, červený losos, okoun, treska, pollock

    Treska je ryba rodiny tresky, levná a velmi chutná. V době psaní tohoto článku byla cena za kilogram tresky bez hlavy 52 hřiven. Treska se prodává jak v celých jatečně upravených tělech, tak v jednotlivých steacích. Tato ryba nevyžaduje čištění šupin, také se obvykle prodává již vykuchaná.

    Existuje mnoho receptů na vaření tresky, protože samotná ryba má spíše neutrální chuť, lze ji vařit různými způsoby. Dusíme se zeleninou, osmahneme, napaříme, upečeme ve alobalu. Jediná věc, kterou stojí za to věnovat pozornost, je, že tato ryba je zcela nízkotučná, dalo by se říci, dietní. Proto může být trochu suchý, pokud se podává bez omáčky nebo omáčky..

    Treska je velmi nízkokalorická ryba: na 100 g - 69 kcal.

    Z takového jídla se nemůžete zlepšit. V tresce je mnoho vitamínů a minerálů. Například na 100 g. treska obsahuje plnou denní dávku kobaltu, jodu, chrómu. A také polovina normy vitaminu B12 a asi 20% vitaminu H, PP, fosforu, síry, mědi, fluoridů.

    Například moje treska vypadá, dušená ve vodě, posypaná pikantní zakysanou smetanovou omáčkou a bylinkami:

    Takto vypadá syrová treska v různých podobách (obvykle si kupuji steaky jako ten na středním obrázku):

    Treska

    Treska obecná nebo treska atlantická - ryby z rodiny tresky obecné.

    Na délku dosahuje až 1,8 m; v rybolovu dominují ryby dlouhé 40-80 cm ve věku 3-10 let.

    Na bradě jsou 3 hřbetní ploutve, 2 řitní ploutve a malé masité antény. Barva zad je od zeleno-olivové po hnědou s malými hnědými skvrnami, břicho je bílé.

    Stanoviště tresky obecné pokrývá mírnou oblast Atlantského oceánu a tvoří několik geografických poddruhů: Arktida, Bílé moře, Baltské moře atd..

    V prvních dvou letech života jsou mladiství tresky neaktivní, snášejí teploty 1 ° C a nižší a v této době se aktivně živí malými korýši. Od tří let začíná treska znatelně migrovat v létě podél proudu na sever a na východ, v zimě proti proudu na jih a západ. Tříletá mláďata váží 300–350 g, čtyřletá 600–700 g a pětiletá ryba 1000–1200 g.

    Užitečné vlastnosti tresky

    Treska obsahuje velké množství vitaminu B12 a je také ideální rybou pro ty, kteří počítají kalorie, protože ta, stejně jako tuk v tresce, jsou velmi malé. Zároveň obsahuje trochu vitaminu D a zdravé omega-3 tuky. Ale na druhé straně v kaviáru tresky jsou bohaté vitamíny A, B a C a takové užitečné látky jako vápník, sodík, zinek, fosfor, draslík a jód.

    No, tresčí játra jsou obzvláště populární, a to jak pro svou chuť, tak díky vlastnostem cenným pro lidi. Vědci například doporučují těhotným ženám konzumovat olej z tresčích jater přibližně od začátku druhého trimestru. Pokud ji užíváte pravidelně až do porodu, stejně jako po nich, po celou dobu krmení dítěte mlékem, pak si dítě v budoucnu získá vysokou inteligenci..

    Bílé husté maso tresky obsahuje 18–19% bílkovin; obsahuje velmi málo tuku (0,3–0,4%), prakticky žádný cholesterol a obsahuje fosfolipidy. Treska je proto považována za dietní produkt. Maso ze saury a tresky modravé je blízké tresce v nutriční hodnotě a chuti.

    Odborníci na výživu doporučují pravidelně konzumovat tresčí maso a játra dospělým a dětem od tří let. Pro mladší děti se doporučuje dušené filety z tresky v mléce jako zdroj přírodního vápníku a vitamínů.

    Olej z tresčích jater navíc snižuje pravděpodobnost nástupu poporodní deprese a snižuje krevní tlak. A také výživa s tresčími játry je vynikající prevencí kardiovaskulárních onemocnění. Tresčí játra jsou také skvělým „jídlem pro mozek“ a tento produkt může pomoci i při problémech s nervy.

    Treska je bohatá, což má příznivý účinek na metabolismus, nervový systém, posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost těla vůči nachlazení a infekčním chorobám.

    Britští vědci zjistili mechanismus působení složek oleje z tresčích jater na úrovni kloubní tkáně a chrupavky. Léčivý účinek je založen na potlačení zánětlivého procesu, který je základem artritidy, snížení koncentrace markerů zánětu v krvi. Omega-3 mastná kyselina navíc inhibuje aktivitu enzymů, které ničí chrupavkovou tkáň a blokují vedení bolestivého impulsu do mozku..

    V biochemické laboratoři bylo prokázáno, že aktivní složky oleje z tresčích jater jsou schopné inaktivovat působení enzymů, které ničí chrupavku a zastavují proces zánětu během dne..

    Tato pozorování umožňují vědcům doporučit starším lidem konzumaci tresčích jater jako preventivní opatření pro onemocnění kloubů..

    Nebezpečné vlastnosti tresky

    Navzdory výhodám, které přináší treska, by se použití této ryby mělo omezit na ty, kteří trpí žlučovými kameny nebo urolitiázou. Pokud budete pravidelně jíst tuto rybu, stav těchto pacientů se může zhoršit..

    Nedoporučuje se zahrnout tresku do stravy pro ty, kteří zaznamenali její individuální nesnášenlivost. Solené ryby, včetně jater a kaviáru, jsou ve stravě dětí, těhotných žen a lidí s vysokým krevním tlakem nežádoucí..

    Treska může akumulovat těžké kovy, jako je arsen a rtuť. Mají toxický účinek na tělo. Ryby ulovené u pobřeží Aljašky jsou považovány za bezpečné.

    Je také nežádoucí jíst játra a kaviár pro osoby trpící nadbytkem vápníku a vitaminu D..

    Stojí za zmínku, že je nejlepší nekombinovat tuto rybu se sýrem. Jíst je současně může způsobit zažívací potíže.

    Smažená treska s bramborem a salátem je chutný a chutný oběd. Z navrhovaného videa zjistíte, jak se vaří.

    Cheviboss ›Blog› Poloostrov Rybachiy. Treska, ježci, kraby, zelí.

    Prošli jsme několik tisíc kilometrů z Moskvy na pobřeží Severního ledového oceánu. Během této doby jsme projeli Moskevskou a Leningradskou oblastí, Karélií a Murmanskem. Cestou jsme potkali spoustu zajímavých věcí. Viděli jsme krásná místa, města a památky.

    Došlo k poruchám a ztrátám. Musel jsem opravit kolo, vyměnit mřížku a natřít nárazník. A bylo to všechno pro jednu věc. Rybaření v Barentsově moři, v nejsevernější části Ruska.

    Ponořili jsme se do několika lodí a šli jsme asi 2 hodiny pěšky od pobřeží na otevřené moře. To je, když jsou břehy téměř neviditelné, a na obzoru je jen mlha a neidentifikované ponorky.

    Ale rybaření je to, co potřebujete. Šli jsme do hloubky, kde se nejen ponorky cítí dobře, ale také hejna ryb. Bez námahy na kachnu snadno ulovíte až 50 kg tresky. Narazili jsme na střední jedince o hmotnosti 0,6 kg a na velké jedince o hmotnosti 1,5-2 kg.

    Celkově jsme na moři strávili asi 6 hodin. Během této doby bylo uloveno téměř 50 kg tresky, tresky jednoskvrnné a pollock. Některé ryby byly okamžitě uzeny, jiné byly smažené a zbytek byl rozdán sousedům opouštějícím základnu..

    Při rybolovu na otevřeném moři jsme náhodou narazili na několik krabů. Ale po focení jsme je okamžitě pustili..

    Blízko pobřeží můžete snadno sbírat mořské řasy, které mohou obyvatelé Moskvy jíst syrové i vařené.

    A samozřejmě veškerá tato oceánská exotika na pozadí luxusní přírody ruského severu.

    O tresce obecné: jaké jsou vlastnosti ryb a jak je upéct

    Bílé husté maso tresky je labužnický produkt. Treska není mastná, doporučují to odborníci na výživu, ale zároveň chuť této ryby, na rozdíl od mnoha dietních produktů, není nudná, ale naopak: plná a jasná. Ale to je jen tehdy, pokud je vaše treska správná. O tom, co to je, ta treska, která si vysloužila titul „správná“, se dozvíme.

    Ponořit se do složitosti rybolovu na stole je často ještě zábavnější než ho vařit. Posuďte sami: treska často dosahuje délky až 1,8 metru - ale takové vzorky se jednoduše prosejí nebo se dají na vařené konzervované jídlo: takové ryby již nejsou dostatečně jemné. Aktivně chytají jedince od 40 do 80 cm a nejméně tři roky staré: jak na to přijdou, je nejasné. Ale pro kuchaře je taková ryba cennější: starší treska není pro labužníky vhodná, je to způsobeno zvláštnostmi životního cyklu tresky, která při dlouhých migracích začíná získávat hlavní svalovou hmotu po třech letech věku a podle toho se stává méně chutnou.

    Velkou výhodou tresky je „viskózní“ maso: ne každou čerstvou rybu lze použít k výrobě kotlet, které při smažení neztratí svůj tvar. Vše kvůli minimálnímu množství tuku - vše bylo shromážděno v tresčích játrech, která je na rozdíl od masa bohatá na omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Vzhledem k tomu, že treska je poměrně hustá, vypadá krásně v aspiku, dokonale udržuje svůj tvar a nerozpadá se na vlákna.

    Portugalci jako první ocenili tresku - jak se na národ rybářů hodí, rychle si uvědomili, že tato ryba je nejen chutná, ale také dobře skladovaná. Zejména v sušené formě - filety z tresky a 500 gramů soli dělají zázraky za 3-4 dny. Masové desky vysychají, uvolňují hodně vlhkosti a jejich konzistence je suchá a téměř zrnitá.

    Francouzsko-ruská verze je koláče s treskou: její maso není vodnaté, a proto vyžaduje při pečení přidání malého množství tuku. Vhodný je kousek másla v mletém mase pro šťavnatost a aroma, nebo trochu smetany: těsto absorbuje přebytek, což koláče ještě zvýší. Milují také tresku na severu: mezi drsnými Nory mu může konkurovat pouze losos - absolutní favorit nejen na stole místních rybářů, ale také ve struktuře dovozu. Poslouchejte: treska má co milovat. Užitečným a hlavně jednoduchým a chutným způsobem vaření této atlantické ryby je pečení se zeleninou.

    Norská treska

    • Treska - (velká ryba, asi 1 kg)
    • Mrkev - 3 kusy (velké)
    • Cibule cibule - 2ks
    • Rajčata - 2ks
    • Hořčice - 2 lžíce. l.
    • Sójová omáčka - 2 lžíce l.
    • Sůl pepř

    Nejprve rybu marinujte, aby měla čas nasáknout. Nakrájejte to na velké kousky (steaky) a vložte je do mísy, kde předem smícháme sójovou omáčku a hořčici (pro větší pikantnost můžete vzít francouzskou se zrnky). Vše dobře promíchejte a nechte pár hodin působit.

    Dále nakrájejte zeleninu - cibuli a rajčata na půlkruhy, mrkev - na proužky. Ten může být strouhaný, což výrazně urychlí ne příliš pestrý proces. Lehce přidejte zeleninu, promíchejte a rovnoměrně vložte do pekáčku. Pak si vezmeme rybu, která již absorbovala tóny hořčice a sójové omáčky. Osolte, opepřete a každý kousek rozložte na zeleninový polštář. Misku pošleme do trouby předehřáté na 180 stupňů po dobu 25-30 minut.

    Pečená treska může být podávána s různými přílohami - ale čerstvý salát a špenátové listy budou mimo soutěž. I když držíte dietu, můžete ocenit její chuť a krásu, aniž byste se museli bát přidat pár kil!